Bio, bio, komu by se nelíbilo?

Bio, bio, komu by se nelíbilo?

Jako od mámy to prostě vždycky být nemůže, a tak asi každý z nás občas sáhne po kávomatccinu nebo autentické vietnamské polévce za 5 korun. Zdraví je ale jen jedno, tématem dalšího neúprosného datového diktátu projektu Česko v datech je tedy svět přírodních potravin a produktů. Fandové mražené šunkové pizzy s osmiprocentním obsahem šunky a šmakulád z pomazánkového másla – zřete!

Nejčastěji importované potraviny do ČR

Albánie

Sušené ovoce a byliny

Bělorusko

Mražené borůvky

Čína

Zelený ječmen, čaje, boby, fazole, řasy

Ekvádor

Čokoláda a výrobky z ní

Indie

Řasa, mango, třtinový cukr

Indonésie

Kakao, kešu

Japonsko

Rýže, miso, čaje, sójová omáčka

Kanada

Pšenice špalda, javorový sirup, těstoviny, brusinky

Nový Zéland

Ječmen

Salvador

Noni dřeň, džus

Turecko

Bulgur, luštěniny, sušené ovoce

Ukrajina

Sušené a mražené ovoce

Co je to vlastně biopotravina? Definice praví: biopotravina je potravina vyrobená z produktů ekologického zemědělství za podmínek určených zákonem, která splňuje specifické požadavky na jakost a zdravotní nezávadnost (např. bez použití umělých hnojiv, škodlivých chemických postřiků či geneticky modifikovaných organismů (GMO) a výrobků na jejich bázi). Zní to trochu komplikovaně, ale zas tak složité to není. Pokud máte zkrátka v lednici něco, co stálo 15 korun, a navíc se skládá z 25 různých částí kuřete, koně a čápa – bio to určitě nebude. Stejně tomu tak bude i v případě, kdy složení na obalu připomíná počtem éček jmenný seznam českých dálnic. Úplně košer také není, když datum trvanlivosti odpovídá roku, ve kterém začíná příběh vašeho oblíbeného sci-fi filmu. A jak říká právník advokátní kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal Aleš Kubáč: „Spotřebitelé s jistotou poznají, že se jedná o biopotravinu pomocí specifických evropských a českých log, která musí být uvedena na obalu biopotraviny.“ Jejich podoba je následující:


české logo

EU logo

Bioprodukty v dnešní době velice oblíbené, protože představují přesný opak chemických experimentů v potravinářském průmyslu. O této oblibě svědčí velké množství farmářských trhů, které můžeme spatřit na mnoha tuzemských pláccích a náměstích. S tím je spojena i proměna klientely – již dávno to nejsou pouze legračně zarostlí lidé v dřevorubeckých košilích a upnutých džínsech. Farmářské trhy se staly mainstreamem (ale to jim raději neříkejte).

No a co na to všechno říkají čísla? Celkový obrat biopotravin v ČR za rok 2013 je 2,72 miliardy Kč. V tomto roce se také spotřebovaly biopotraviny za 1,95 miliardy Kč. Před jedenácti lety to bylo pouze 0,51 miliardy Kč, tedy téměř čtyřikrát méně. Pořád je to ale takové symbolické uplivnutí do Lipna – bio tvoří jen 0,71 procenta z celkového objemu v ČR spotřebovaných potravin. „Průměrný Čech utratí měsíčně kolem 2 000 Kč za jídlo. Za biopotraviny dá přitom podle statistik jen 185 Kč ročně. To není mnoho (například ve Švýcarsku připadají na osobu ročně biopotraviny za 210 euro), ale pokud se podíváme na statistiky z minulých let, můžeme jednoznačně říct, že toto číslo bude růst,“ říká Zdeněk Honek, Country Manager společnosti SAS Institute ČR.

A jaký bio produkt nejčastěji kupujeme? Nejvíce z biopotravin spotřebováváme tzv. ostatní zpracované potraviny (33 %). Pod tímto tajuplným názvem se skrývají hlavně dětské výživy, káva, čaj, cukrovinky, koření a jiné produkty. Druhou a třetí nejfrekventovanější kategorií jsou mléko a mléčné výrobky (18,2 %) a ovoce/zelenina (16,1 %).

„Na základě analýzy trhu jsme zjistili, že lidé nakupují biopotraviny nejčastěji v klasických supermarketech (1,241 mld. Kč), dále potom v prodejnách zdravé výživy (322 mil. Kč) a přímém prodeji (172 mil. Kč). Ukazuje to, že biopotraviny již dávno nejsou zbožím, které dostanete jen ve specializovaných obchodech, ale své stabilní místo si našly i na pultech velkých obchodních řetězců.” vysvětluje Petra Líznerová, Marketing & Partner Manager Unicorn Systems. Nejvíce odrazuje zákazníky od bio potravin vyšší cena, ale i tady můžeme sledovat změnu zákazníkova myšlení. Češi se zajímají o složení potravin, a to více než kdykoliv předtím, takže jsou ochotni si za kvalitu připlatit.

A zajímavost nakonec – každý rok je vyhlašována cena pro nejlepší biopotravinu roku. V tom minulém putovala cena na Horňáckou farmu v Hrubé Vrbce na Hodonínsku, kde patrně vyrostla ta nejlepší rajčata v zemi mlékem a strdím oplývající.

Zdroj: Data vycházejí z výročních zpráv ÚZEI - Úřadu zemědělské ekonomiky a informací

Mohlo by vás zajímat